Mycket att tänka på med en ny valp i ditt liv

Mocca_knockar_Chippen_700__DSC_0385.jpg

Att uppfostra en ny valp tar tid. Lägg all din vakna lediga tid på att forma den levande varelse som du ska leva med i 10 år eller mer. Den satsningen betalar sig hundrafalt och snabbare än du tror. Lyckas du bra har du en trogen kamrat under många år.

Valpen har en lång väg att gå för att förstå, acceptera och följa allt det märkliga som gäller i människans värld.
Barn och hundar brukar fungera bra ihop. Men det är alltid du som vuxen som har det slutliga an­svaret!
Kontrollera att din hemförsäkring innehåller en del om ansvarsförsäkring även för husdjur.

Leverans
När valpen levereras får du ett besiktningsintyg från veterinären och ett köpeavtal som du och säljaren har skrivit under.

Vaccinering
Valpen skall vara vaccinerad mot parvo och valpsjuka och smittsam leverinflammation (HCC).
Parvovirusvaccin ges två gånger - när valpen är sju veckor och 12 veckor. Mot valpsjuka och HCC ges ett dubbelvaccin när valpen är 12 veckor.
Därefter skall hunden vaccineras vid ett års ålder och sedan vart fjärde år eller enligt veterinärs ordination.
Numera finns det vaccin som varar i tre år också. Det är troligt att du får ett sådant vaccin.
12-veckorsvaccinationerna svarar du själv för. Glöm således inte att beställa tid för omvaccinering snarast efter att du hämtat hem din valp.
Vid de senare veterinärbesöken är det lämpligt att hälsoundersöka hunden, eventuellt skrapa tandsten, kontrollera klor, lyssna på hjärtat mm.

Om du inte har en "husveterinär", så försök att hitta en sådan. Det är bra att gå till samma vete­rinär, det gör det tryggare för hunden. Det är viktigt att du ger din valp de bästa förutsätt­ningarna för en frisk uppväxt.

Avmaskning
Innan valpen blir din skall den ha avmaskats minst två gånger. Exakt när kan du se i köpeavtalet.
Av­maska den igen efter ca två veckor (ny miljö, nya för­ut­sättningar) och sedan en till två gånger om året.
Banminth, och även Axilur, som är ett mer all­sidigt avmaskningsmedel för den vuxna hunden finns receptfritt på apotek.
Följ bruks­anvis­ningarna noga! Den mängd preparat du skall ge är avhängigt hundens vikt.

Registrering
Valpen är chipmärkt med det regist­rerings­nummer du ser i köpeavtalet. Regist­re­ringen är en viktig dokumentation.

Du måste registrera hunden hos Jordbruksverket (80 kr via Internet) så att polisen kan finna dig om din hund springer bort.Kan också vara idé att (gratis) registrera hos SKK

Försäkring
Veterinärvårdsförsäkra din valp. Inträffar det en olycka kan det annars bli ett dyrt besök hos veterinären!
Vi rekommenderar Agria eftersom de har mest fördelaktiga villkor för oregistrerade hundar.


När valpen kommer hem till ett nytt hem

Då valpen hämtas är det viktigt att den får trygghet från början. Låt den gärna sitta i husses eller mattes famn under bilfärden. Är det en längre resa kan den sedan placeras i en hundbur eller i baksätet. Risken är att den blir åksjuk.
Valpens första intryck i den nya miljön måste bli positiva. Låt valpen först få undersöka sin nya miljö, bekanta sig med nya röster, dofter, föremål och kanske andra husdjur. Valpen vill säkert undersöka ditt ansikte så lägg dig på golvet och kela med den.

Första natten i ett nytt hem
Den första natten i sitt nya hem sover valpen utan sina syskon och den kan bli orolig.  Kanske skall du då sova hos valpen på golvet om du inte vill ta upp den i sängen. Tar du upp valpen i sängen och låter den sova där är risken stor att du sedan alltid har en hund sovande i sängen.
Vår erfarenhet är dock att det räcker med en ombonad låda med en filt att kura in sig i. Eller bara en filt. Ställ lådan/filten nära din säng så att du med handen kan ge valpen kontakt och trygghet.
Efter några dagar när valpen känner sig trygg och hemmastadd får den själv bestämma en plats att ligga på. Lägg filten där, men det är inte säkert den vill ha någon filt.

Var noga med maten
Din nya valp mår bäst om den får äta det som den är van vid. Valpens mage är känslig och den mår inte bra av att ofta byta foder.
Den brukar ha fått valpfoder tre-fyra gånger om dagen. Ibland kan den ha fått välling med inblandning av nötfärs.
Tiken minskar successivt di-givningen. Den har helt upphört cirka en vecka innan leveransen.



För att eventuellt göra födan mer attraktiv kan du blanda i lite köttfärs eller matolja. Ge gärna äggula en gång i veckan. Ett av de dagliga målen kan bestå av A-fil, det är bra för magen och innehåller dessutom kalk. All mat skall vara rumstempererad!
Ta bort det fjärde målet vid ca fyra månaders ålder. Mängden mat totalt, skall anpassas så att hunden är vid gott hull.
Det är viktigt med rätt  balans mellan näringsämnena. Du får lite rekommendationer om vad valpen är van att äta och vad den lämpligen bör äta. Det bästa är att följa detta den första tiden.

Låt valpen vara i fred när den äter
Vänj valpen att ligga på en bestämd plats när ni samlas kring matbordet. Vill man inte att hunden skall tigga så mata den inte från matbordet. Nonchalera valpen helt. Den mår ju för övrigt bättre av att äta sin egen mat!

När du måste lämna valpen ensam hemma

En vuxen hund brukar kunna vara ensam sam­man­lagt fem timmar om dagen.
Men en liten åtta veckors valp skall inte vara en­sam alls. Den har ju just lämnat alla sina syskon och mamma i flocken och måste nu tränas. Valpar är individer. Några lär sig allting snabbt. För andra kan det krävas en lång och tålamods­krävande träning.
Hundar har olika medfödda förutsättningar för att kunna vara ensamma.  Vissa hundar blir lätt oroliga och tuggar sönder saker. Andra skäller så fort de hör något. Det är hundens medfödda egenskaper som påverkar hur den uppträder.
Träna valpen att vara ensam så snart den känner sig hemmastadd i sin nya miljö. Börja korta stunder. Det är lämpligt att den är ordent­ligt rastad och gärna lite trött. Men lämna den inte när den är uppe i varv efter att ha rusat av sig med andra hundar eller barnen. Passa på att träna ensamhet när du ändå skall kasta sopor, hämta posten eller gå till tvättstugan.
Man får prova sig fram, en del hundar kan man behöva begränsa utrymmet för så att den bara får vara i köket eller i hallen.
Låt gärna radion vara på som sällskap. Var neutral och  lugn när du lämnar valpen.
När du sedan kommer hem säger du ”hej” till valpen och nonchalerar den.  Gör ingen stor affär av att du kommit hem. Valpen vill med säkerhet hoppa upp för att kunna slicka dig i mungipan. Det är så valparna hälsar på sin mamma. Men troligen inte så du vill hälsa på din valp.

Vårda din vän
Din hund skall borstas varje vecka. Titta på tänder, klipp klor – särskilt under valpstadiet då de växer väldigt fort - gör rent runt ögonen, kon­troll­era öronen och gör en kontroll av hela hunden, gärna dagligen.

Om du låter detta bli en vana märker du snabbt förändringar och kan upptäcka sjukdom eller skada på ett tidigt stadium.
Ta reda på vilken temperatur din hund normalt har. Det går bra med en vanlig febertermometer analt. Bra att veta när man har veterinärkontakt och hunden är sjuk. En normal temp ligger ca en grad över din egen!

Vänj din valp tidigt med att undersöka den och att ha den nära dig. Det underlättar bl a vid veterinärbesök men framförallt är det nödvändigt för ert dagliga umgänge.
Kom ihåg att det alltid är du som bestämmer!
Det är du som är flockens ledare. Var lugn och mjuk – men konsekvent och bestämd – så känner sig hunden trygg och njuter av din behandling.


Nog vill du att din valp skall vara rumsren?


Tänk på att hunden inte ska motioneras förrän den blivit vuxen. En valp och unghund bör enbart rastas, i övrigt skall den få leka, strosa och sova efter egna behov.
Stör inte din valp när den sover!
Rasta den ofta för rumsrenhetens skull.
Lämna aldrig din hund bunden utanför affärer. Den kan bli utsatt för situationer som den inte klarar av utan ditt stöd. Sådana upplevelser kan leda till att den bits, hamnar i chock eller får andra bestående men. Hunden kan bli aggres­siv, skygg eller rädd vilket kan vara svårt att bearbeta eftersom du inte vet vad hunden blivit utsatt för. Hunden mår faktiskt bättre av att sitta i bilen - om det inte är för varmt eller kallt - men allra bäst mår den hemma i sin egen trygga, vana miljö.

Träna bli rumsren
När du kommer hem med din valp är situationen alldeles ny inte bara för valpen utan även för dig. Det är viktigt att valpen först får bli trygg med dig och sin nya tillvaro innan du ställer krav på den. Ta ut valpen när den har sovit, ätit eller lekt. Låt allt ske i harmonins tecken, skrik inte, jaga inte, rusa inte!
Om valpen "misslyckas" inomhus, bär bara lugnt ut valpen och beröm om den "lyckas" ute.
Du får vara beredd på lite pölar här och där till att börja med. Och kanske bajs också. Upptäcks en "olycka" i efterhand är det bara att torka upp. Det är du som har misslyckats – inte valpen. 


Chippen_345_Img1232.jpg


Hur lång tid det tar för en valp att bli rumsren är naturligtvis individuellt, allt från några dagar till flera månader. Det beror bland annat på hur du bor, årstiden, din konsekvens samt hur mogen valpen är. Ansvaret ligger hos dig. Det är du som måste träna den nya familjemedlemmen så att den blir just så som du vill ha den.

För att inte behoven skall bli bundna till en plats är det viktigt att rasta på olika platser. Ge beröm när den gör behoven ute.

Ett förhållande att satsa helhjärtat på

Det utbyte du får av din nya vän står i direkt proportion till hur mycket du satsar på ert förhållande. Här skiljer det sig inte speciellt mycket mellan människa och hund eller mellan människa och människa!
Du skall vänja din valp vid det mesta den sedan kommer i kontakt med. Ta mycket i dem när du vårdar den och låt den uppleva lek, närhet och kel både med dig och besök­ande.
Då får de en bra start på livet och ett bra liv tillsammans med sin nya familj.
Förvalta detta arv med kärlek, ömhet, tålamod och förståelse. Du kommer att få en mycket trogen och kär vän i många år framöver.

Koppelträning
Det är lika bra att börja vänja valpen direkt vid koppel. Ett halsband och ett  koppel behövs ju redan då valpen hämtas.
Är resan hem lång behöver valpen rastas och blir den då skrämd är det en fördel om den är kopplad.
Träna inkallning och följsamhet genom att strunta i kopplet när valpen är liten. Gå långsamt, låt den följa efter.
Vid de första övningarna kan det bli tvärstopp. Visa valpen, vänd ryggen till och gå ifrån valpen med lockande röst.
Ge en signal - kanske med en visselpipa - när valpen är på väg mot dig.
Väl framme är det kel eller kort lek eller en bit mat. Samma signal får den höra när matskålen ställs ner.
Det är smart att jobba med den osynliga linan.
När du måste använda koppel träna då så här:
Halsband först. Kroka fast, kopplet ska hänga löst. Jobba med röst och kropp. Locka och beröm när snöret är slakt.
Gå i vinklar och öka och sakta tempot. Träna följ mig. Säg "nära", godis i handen.

Ett nej är alltid ett nej
Säg "nej" och beröm när valpen stannar, t ex vid i och ur bilen, in och ut genom ytterdörren. Där är det du som går först!

”Nej” använder du när du egentligen menar ”sluta med det du håller på med”. Ofta handlar det om att valpen biter i dina skor, jagar katten, hoppar upp på matbordet eller något sådant. Det ger sig liksom. För de flesta valpar räcker det att du säger ”nej” med skärpa och grov röst, så har den accepterat ordet och dess innebörd. Andra valpar kan kräva tuffare tag, kanske kombinerat med ett lyft i nackskinnet eller ett tag om nosen.

Kurragömma
Göm dig när valpen inte ser. Låt valpen själv få upptäcka att du är borta. Gör leken allt svårare. Valpen lär sig spåra på köpet.
Träna valpen i stojiga  miljöer. En vecka hemma först. Öva på  höga ljud. Tappa en kastrull i golvet. Visa ingen reaktion. Trösta inte. Hunden vänjer sig vid höga ljud

Chippen_345_Img1153.jpg


och att det inte är farligt. Var på många olika ställen. Kela, prata lugnande. Du har då börjat bygga upp en relation där valpen litar på dig.

Ha ett ess i rockärmen
Självständiga valpar behöver motiveras. Varför ska jag komma till DIG?  Du bara kopplar mig...
Locka till lek, kasta ut godis i skogen osv...

Använd "kom" från början
Redan från början skall du börja med ”kom”. Använd det så snart något trevligt skall hända som när maten serveras eller när ni skall ut på promenad. Man måste säga det ofta, till en början i enkla situationer. Då utan frestelser och följt av mängder med beröm. Allra viktigast är att omedelbart släppa valpen efter inkallningen.
Använd inte heller inkallningen för tråkiga saker som att bli inlåst i hundgården…
Bordercollien är alldeles för smart för att gå på det gång efter gång!  När inkallningen sker reflexmässigt hos hunden och den inte längre reflekterar över om den har några valmöjligheter - då kan den vara över halvåret – funkar det däremot.

Hunden vänjer sig fort om ofta du låter arg och bryr sig snart inte. Om du brukar tala med normal röst med hunden har du en höjd röst kvar i krislägen.

Bestäm reglerna i förväg
Gör upp en plan om vilka regler som ska gälla innan hunden kommer hem.
Tydliga och fasta regler och rutiner är viktigt. T ex att den inte får hoppa upp på dig, inte ligga i sängen osv.
Tjata inte.
Mycket kroppskontakt är viktigt. Valpar älskar att vara nära. Gosa och kela det stärker banden mellan er.

Utbildning
Det finns ett stort utbud av kurser inom olika discipliner för din hund. Är du inte en van hund­ägare kan det vara klokt att gå någon grund­kurs i åtminstone lydnad.

Allmänt
Från det valpen lämnar flocken och sin mors trygghet söker den efter någon som kan ge den fasta normer, trygghet, omtanke och omvårdnad - en ledare som den kan se upp till, älska och beundra.

Denna person är du!


När hunden håller koll på dig har du lyckats

”Tajmingen” är den väsentligaste delen i hunduppfostran/träning. Du har inte en hel sekund på dig att korrigera en hund som gör fel – då är det bättre att inte säga något alls.
Förutom ”tajmingen” så är tydligheten avgörande för resultatet. Det finns inga nyanser för en hund. Har man anledning att vara arg så skall man vara det på ett sätt så att det är tydligt och konsekvent.

Glöm godis
Godis behövs inte för att träna en bordercollie. Om hunden ser upp till dig som ledare är din uppskattning belöning nog för den.
Och i vallningsträningen skall godis absolut inte förekomma.

Ett gott ledarskap
Ett gott ledarskap gör att hunden vill lyda och att den hela tiden jobbar för att vara till lags. Den håller själv koll på om ledaren verkar nöjd eller inte.
Ett gott ledarskap är konsekvent och förutsägbart, inger förtroende och gör hunden trygg. Det är inte detsamma som att vara hård och kall mot hunden.
En nyckfull ledare blir betraktad som opålitlig. Ledarskap är inget man kan gå ut och träna då och då utan det formas av hur man lyckas hantera alla vardagssituationer.
En god ledare är lugn och säker och ställer alltid upp som beskyddare av sin flock.
Om valpen/unghunden får springa omkring och roa sig själv kommer den inte att acceptera de begränsningar du sätter upp.
Låt istället valpen ha tråkigt några timmar. Sedan kan du själv komma som den roliga befriaren. Om valpen blir rädd för något visa själv att du är lugn och gå utan åthävor fram och hantera det som hunden visat rädsla för.
Visa över huvud taget inte för valpen att du lägger märke till att den är rädd.
Och om du själv verkligen är rädd t ex för åska så försök låta bli att visa det.

DSCN3513_400_web.jpg



Överlämna inte initiativen till valpen. Lär den tidigt att den inte ska springa ut genom dörren eller hoppa ut/in ur bilen etc innan du sagt ”varsågod” eller gett annan klarsignal.
Ta gärna i hunden fysiskt i sådana situationer med lugna trygga händer.
När ni träffar andra hundar och människor så är det du som bestämmer över er flocks externa relationer.
Din hund skall inte innan du givit klarsignal springa fram till folk och hälsa eller börja leka/slåss med främmande hundar.

Massor av bra litteratur att läsa
Det finns massor av litteratur om hundar och det kommer ständigt mer. Besök ditt bibliotek och fråga om du vill veta mer om hur du och din hund skall få det så bra som möjligt tillsammans.
En bra bok är Marie Hansson-Hall­grens bok "Min Bästa Vän".
Boken ”Hundägare” kan också ge dig en hel del matnyttigt. Den handlar om hundägandets alla sidor från inköp till och med det första levnadsåret.


 

Lycka till med din nya kamrat
– den bästa och trognaste vän du kan få!

 

Är du en bra valpköpare?
Testa dig här!

 

UA-32561866-1