I det moderna samhället spelar hunden en större social roll än någon gång tidigare under historien. Den har en ständigt växande betydelse som arbetsredskap för polis och räddningspersonal eller som assistenthund till funktionshindrade eller kanske som specialinstrument för miljöarbete t ex mögeldetektare.
För många människor är hunden också en viktig källa till sällskap, kärlek, rekreation och motion.
Sättet vi håller och avlar våra hundar på har förändrats dramatiskt de senaste hundra åren. Aveln har intensifierats och bedrivs ofta med en smal bas, dvs få individer bidrar till varje ny generation.
Ökande stress
Hundarnas vardags liv har förändrats - stressen har tilltagit hos både människor och djur.
Bland de vanligaste beteendestörningar hos hundar är att hunden jagar svansen. Hunden snurrar runt, runt för att jaga sin egen svans och detta kan pågå all vaken tid när det väl är etablerat.
Det är viktigt att skilja på en stereotyp och en olat. Om hunden slutar när den får en tillsägelse så är det mer en olat.
En annan stereotyp är att hunden ägnar sig åt att jaga flugor som inte finns. Den vankar fram och tillbaka och följer samma mönster hela tiden.
Dessa tillstånd kan vara livshotande då den kan sluta äta och dricka och bli helt upptagen av detta.
Tvångshandlingar:
Att slicka sig på sidan av kroppen eller ett ben tills pälsen försvinner. Skuggstirrande där hunden fastnar med blicken på t ex en skugga i väggen.
Aggression:
Det vanligaste problemet som människor söker veterinär eller psykolog för. 10 procent av alla avlivningar görs på grund av aggressiva hundar.
Mycket forskning har gjorts för att försöka förstå varför hundar ibland blir så aggressiva att hundägaren inte längre kan kontrollera situationen. Ofta handlar det om akut stress.
Varje situation kan gå överstyr och leda till att hunden blir kroniskt hyperaggressiv. Särskilt hög risk löper hundar som är stressade.
Många gånger kan det ligga medicinska problem i botten, t ex smärta. Smärtan sänker tröskeln för stimuli som utlöser aggression och gör att hunden blir överkänslig och överreaktiv.
Hur kan man förebygga stress och psykisk ohälsa hos hundar?
Genom berikning vilket innebär att man ger hunden tillgång till föremål, utformade i syfte att stimulera det naturliga beteendet.
Hundleksaker som ger hunden en uppgift t ex pussellåda där hunden får leta efter mat eller godis är en typ av berikning, Med andra ord föremål som manar till problemlösningar .
|