Hundens språk och kommunikation

 

Det är oerhört fascinerande det här med hundar och hur de kommunicerar.
Vill här delge er en del av allt jag läst om just detta.


 

Hunden har med sig systemen från sina förfäder och uppfattar i första hand sådant som skulle varit viktigt för vargen i det vilda.

Hunden reagerar med något som kallas nyckelretningar. Ett sådant är när könsmogna hanar reagerar på löpande tikar, nyckelretningen drar då igång sexualbeteendet.

Ett annat exempel är doften av ruttnande föremål som utlöser beteendet att rulla sig i det.

Saker som rör sig ryckigt framför hunden kan utlösa ett jaktbeteende.

Om hunden ser någon främmande hund inom reviret så utlöses aggresivt beteende.

Alla dessa nyckelretningar är så hårt programmerade i hunden att det är svårt att lära bort.

Det är sådana här nyckelretningar som man bland annat frammanar vid mentaltestning av hunden.

 

Varg_345_IMG_7253.jpg

Älskar att leka

De flesta som har en hund hemma vet att hundar älskar att leka. Men vad är det för sorts beteende? Lekande hundar blandar aktiviteter som tycks ha helt olika funktioner, jakt kombineras med grävning. Aggressiva beteenden blandas med sexuella beteenden.

I det vilda är leken en livsviktig träning för självkännedom.Vargen lär sig hur stark den är och hur man undkommer motståndarens attacker.

Hundar fortsätter att leka hela livet medan vargen slutar leka vid två års ålder.

Hundar har större flexiibilitet än vargar och är bättre på vissa sorters inlärning.

 

 

 

Varg_345_IMG_7299.jpg

 

 

Fantastisk luktförmåga

När det gäller hundens sinnen vill jag här ta upp den enorma kapacitet som nosen har.

Hunden kan i ett doftspår efter människa eller byte avgöra riktningen på doften genom att jämföra intensiteten på två till tre av doftavtrycken.

Hunden använder en speciell teknik för att maximera nosens kontakt med doftämnena. Den sniffar ett femtontal gånger med en hastighet av fem-sex gånger per sekund innan den andas.

Sniffningen över doftspåret får luften att röra sig fram och tillbaka över luktreceptorerna men den når inte ner till lungorna.

När spårningen kommit igång kan hunden sniffa upp till 50 gånger mellan två andetag.

Vid varje sniffning så stöts luften ut genom nosen och får doftämnena att virvla upp. Därefter dras de in genom det som ser ut som små veck på sidan av nosen.

 

Meg_sparar_345_IMG_7980.jpg

Anpassning till omgivningen

Den enklaste typen av inlärning kallas habitering. Den utgör grunden för hundens förmåga att anpassa sig till sin omgivning.

Många saker kan förebåda fara. Höga ljud som kommer plötsligt till exempel.

Saker som hunden inte känner igen kan tolkas som fara.

Ofta väljer då hunden att fly eller skälla och varna eller både och.

Om sakerna händer flera gånger vänjer sig hunden och upphör att reagera.

På samma sätt kan hunden skälla och fara runt om det kommer en bil ute på vägen. Skulle vägen utanför vara mer trafikerad så finns inte hotet för hunden på samma sätt.

Hunden kan känna hot av olika saker beroende på erfarenhet och vad den upplevt. Ett extremt starkt ljud såsom fyrverkeri på nära håll kan vara en oerhört skrämmande upplevelse för hunden.

När en hund som skrämts av en smällare, kan den sen bli rädd för likartade ljud lång tid efteråt, kanske livet igenom. Det kan vara en dörr som smäller eller en motorcykel, åskväder eller liknande ljud.

 

Fyrverkeri_72_DSC_0183.jpg

 

Hundars personlighet

Etologer och psykologer har länge försökt mäta personlighet hos djur på olika sätt men det var först på slutet av 1980-talet som forskningen kom igång ordentligt.

Personlighet har att göra med hur en individ tänker och hur den upplever sin omvärld. Personlighet syftar på stabila långvariga och förutsägbara egenskaper hos individen. Kan hundar vara mer eller mindre öppna, utåtvända eller älskvärda? Viss forskning tyder på det.

Hundar har liksom alla däggdjur individuella egenskaper i beteende och reaktionsmönster. Vissa är mer försiktiga och avvaktande inför nya händelser medan andra är mer burdusa och mer direkta i sina reaktioner.

Mentalbeskrivning av hund går ut på att beskriva t ex kontaktvillighet, genom att mäta hur snabbt och på vilket sätt hunden närmar sig och hälsar på en okänd person. Sedan följer moment som mäter lekvillighet, konkurrens om föremål, jaktvilja efter ett föremål  som rör sig snabbt, kontakt med sin förare, socialt samspel med främmande person samt reaktion på en hastigt uppkommen fågelskrämma, kraftigt buller, attityd mot hotfull figur som dras mot hunden på en släde. Samt till sist reaktionen på ett pistolskott (vilket i och för sig är en frivillig del).

Fler än 15.000 tester har genomförts och registrerats i en databas,som utgör en enorm kunskapsbank.

Databasen har använts av forskare för att studera personlighetsstrukturer och analysera rasskillnader och nedvärvning.

Mh-testet ger dock inte en komplett bild av hundars personlighet.

 

Personlighetstyper

Hundar har individuella olikheter i sitt sätt att reagera och förhålla sig till olika situationer. Olikheterna är konstanta och förutsägbara och gör att vi kan säga att hundar har olika personlighet.

Är personligheten medfödd eller inlärd?

Sammantaget visar forskningen att personligheten är medfödd och bestäms av genetiska faktorer. Man kan så klart träna upp en hunds mod och självförtroende till en viss del, men de genetiska förutsättningarna sätter gränser för hur framgångsrik en sådan träning kan bli.

 
   

Stress

För hundra år sedan var hundar vanligtvis med i det dagliga livet - ofta på en gård med dess dagliga sysslor.

Människor och djur i den närmaste omgivningen var desamma från dag till dag.

Idag lever hundar ett mer inrutat liv med långa inaktiva dagar, varvade med intensiva perioder.

Oerhört många hundar är ensamma under dagarna och lever sitt aktiva liv under några timmar på kvällen.

Inte sällan är de timmarna mycket intensiva. Okända människor och hundar konfronteras dagligen.

Ett sådant levnadssätt är en utmaning för kroppens funktion och kan ibland leda till stress.

Stresshormoner

När en hund konfronteras med stimuli som kan vara hotfullt svarar kroppen med en bred mobilisering av energireserver och bränsle till musklerna.

Nervsystemet reagerar på stress genom att pulsen ökar och blodtrycket går upp.

Ständig stress kan ge sjukdomar som eksem och tarmrubbningar som diarre. Stress kan också ge beteendestörning.

Hur kan man se om hunden lider av stress?

Man kan be veterinären mäta stressnivån genom att ta blodprov på och analysera hormoner. Kortisol, adrenalin samt noradrenalin.

Akut stress

Hunden befinner sig i en situation som den inte kan bemästra men den går snabbt över. Hunden kan morra, resa ragg med mera.

 

Kronisk stress

När den stressframkallande situationen pågår under längre tid, så hunden inte får tillfälle att reglera ner den fysiologiska reaktionen, talar vi om kronisk stress. Det kan handla om en hund med stort aktiveringsbehov som får ligga ensam många timmar om dagen.

Kroniska stressresponser kan yttra sig som bestående förändringar i beteende och mentalitet hos hunden.

Symtom på kronisk stress kan vara svårighet att lära in saker, överaktivitet. Men också aggressivitet mot männsikor eller andra hundar eller att hunden biter på möbler.

Underaktivitet, apati

Hur en hund reagerar på stress beror på tidigare erfarenhet, upplevelser och personligheten.

 

I det moderna samhället spelar hunden en större social roll än någon gång tidigare under historien. Den har en ständigt växande betydelse som arbetsredskap för polis och räddningspersonal eller som assistenthund till funktionshindrade eller kanske som specialinstrument för miljöarbete t ex mögeldetektare.

För många människor är hunden också en viktig källa till sällskap, kärlek, rekreation och motion.

Sättet vi håller och avlar våra hundar på har förändrats dramatiskt de senaste hundra åren. Aveln har intensifierats och bedrivs ofta med en smal bas, dvs få individer bidrar till varje ny generation.

Ökande stress

Hundarnas vardags liv har förändrats - stressen har tilltagit hos både människor och djur.

Bland de vanligaste beteendestörningar hos hundar är att hunden jagar svansen. Hunden snurrar runt, runt för att jaga sin egen svans och detta kan pågå all vaken tid när det väl är etablerat.

Det är viktigt att skilja på en stereotyp och en olat. Om hunden slutar när den får en tillsägelse så är det mer en olat.

En annan stereotyp är att hunden ägnar sig åt att jaga flugor som inte finns. Den vankar fram och tillbaka och följer samma mönster hela tiden.

Dessa tillstånd kan vara livshotande då den kan sluta äta och dricka och bli helt upptagen av detta.

 

Tvångshandlingar:

Att slicka sig på sidan av kroppen eller ett ben tills pälsen försvinner. Skuggstirrande där hunden fastnar med blicken på t ex en skugga i väggen.

 

Aggression:

Det vanligaste problemet som människor söker veterinär eller psykolog för. 10 procent av alla avlivningar görs på grund av aggressiva hundar.

Mycket forskning har gjorts för att försöka förstå varför hundar ibland blir så aggressiva att hundägaren inte längre kan kontrollera situationen. Ofta handlar det om akut stress.

Varje situation kan gå överstyr och leda till att hunden blir kroniskt hyperaggressiv. Särskilt hög risk löper hundar som är stressade.

Många gånger kan det ligga medicinska problem i botten, t ex smärta. Smärtan sänker tröskeln för stimuli som utlöser aggression och gör att hunden blir  överkänslig och överreaktiv.

Hur kan man förebygga stress och psykisk ohälsa hos hundar?

Genom berikning vilket innebär att man ger hunden tillgång till föremål, utformade i syfte att stimulera det naturliga beteendet.

Hundleksaker som ger hunden en uppgift t ex pussellåda där hunden får leta efter mat eller godis är en typ av berikning, Med andra ord föremål som manar till problemlösningar .

 

 

 

 

 

 

 

 
   
   

 

 
   
   
   
   
   
   
   
   

 

UA-32561866-1