Låt hunden göra det den är bäst på

Mocca_nosar_700_IMG_2664.jpg

 

Nosework är sporten där hunden får använda sitt främsta sinne – luktsinnet - för att söka efter dofter i olika miljöer.

Nosework är inspirerat av de utmaningar som specialsökhundar möter i sitt arbete. Sporten startade i USA av några tränare för sådana hundar för att också ge sällskapshundar en rolig och enkel form att aktivera sig. Och för all del deras ägare.

I nosework skall hund och förare söker efter utvalda dofter i olika miljöer. Doften placeras på olika höjder och i miljöer vilket varierar svårighetsgraden. Hunden stimuleras både mentalt och fysiskt.

Du behöver varken avancerad eller kostsam utrustning. Det här är en aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt.

I stort sett kan man lära sin hund vilka dofter som helst.

Det finns specialsökhundar som används till att leta efter narkotika, bomb- och sprängmedel, lik, gasläckor, cancer, diabetes, malm, skadedjur som vägglöss och råttor, olika typer av mögel, miljögifter, matsvampar som kantareller och tryffel.

Det finns också barnsökande specialhundar och eftersökshundar som kan spåra efter både människor och djur.

Det finns tre olika tävlingsklasser. Varje klass består av fyra moment: Inomhussök, utomhussök, fordonssök och behållarsök. Momenten genomförs på tid, ex vis tre minuter.

För varje ny klass kommer det en ny doft. Vanligen använder man vattenlösningar av växterna eucalyptus, lagerblad och lavendel.

Innan hund och förare får tävla skall hunden utföra ett doftprov. Då placeras eucalyptus i en av tolv kartonger.

Doftprovet genomförs för att klargöra att hunden känner igen doften den ska söka efter och att föraren kan läsa sin hund.

Det tillkommer en ny doft i varje klass. Innan dess görs ett doftprov med den nya doften.

Om ekipaget identifierar rätt kartong får man tävla.

I NW 1 söker hunden efter eucalyptus och en doftgömma i samtliga fyra moment.

I NW 2 söker hunden efter eucalyptus och lagerblad och doftgömmorna kan variera mellan en och två.

I NW 3 söker hunden efter eucalyptus, lagerblad och lavendel.

I NW3 kan alla tre dofterna förekomma eller kombinationer av dessa samt tomma sök. Då finns ingen doft utplacerad. Föraren skall då inom den utsatta tidsgränsen meddela domare att det inte finns någon lukt utplacerad.

För att få tävla i NW2 och NW3 så krävs godkänt doftprov på de andra två dofterna.

Den här aktiviteten är särskilt lämplig för hundar eftersom de har en förmåga att känna dofter som 10000-falt överstiger den mänskliga förmågan.

 

Det här behöver du

Bra att ha hemma är kartonger och andra burkar i olika material, former och färger. Möbeltassar och tops håller doften bra för den hydrolat du använder. Du kan också ha en pincett så du slipper ta hydrolatet med fingrarna. Hydrolaten skall du ha i en glasflaska (med pipett). 

När hunden klarar av sök på alla dina lådor, teasilar och plastbehållare så kör igång med andra former av behållare. Vi har testat med två droppar hydrolat på tops i ett sugrör som är ihopsatt i ändarna.

 

Så här handskas du med dofterna

Det är viktigt att inte "smitta ner" områden du inte vill ska innehålla den aktuella doften.

Hantera doften noggrannt med en pincett så du inte får doft på händerna.

Du kan inte diska och tvätta ur kärl du använt i hett vatten, då försvinner doftmolekylerna.

Att använda diskmedel är helt fel. Då tillför du en ny doft.

Mocca_nosar_72_IMG_6287.jpg

 

Så här har jag lärt in de tre dofterna som ingår i nosework:

Börjat med doften eucalyptus. Märk upp en thesil som du alltid har till doft. lägg in en tops eller hushållspapper med en droppe eucalyptus.

Ta nästa thesil och låt den vara tom. Ta fram båda silarna. När hunden visar på rätt sil, klicka och belöna.

Gör det under några korta träningspass. Sedan sätter jag en droppe på en möbeltass. Sätter den på ett enkelt ställe så hunden lär sig att hitta doften.

När du ser att doften sitter, försvåra. lägg i dosor, i sugrör, ja endast fantasin sätter stopp. lägg högt, lägg lågt, under mattan osv.

Gör likadant med de andra två dofter. sök på nätet så hittar du ställen att köpa dofter på,

Använd gärna handskar.


Mocca gick kurs i luktdiskriminering


Mocca_nosar_345_IMG_2655.jpg

Bonnie_nosar_345_IMG_0609.jpg

Bonnie_nosar_345_IMG_0541.jpg

 

I vintras gick jag och Mocca en kurs i luktdiskriminering som vi nu på allvar har fortsatt träna på och har stor nytta av när vi nu gått vidare med nosework.

Tänkte här berätta hur man går tillväga för den som vill prova. Jättekul för både människa och hund. Framförallt är det mycket bra mental träning för hunden.

Köp två teasilar med handtag, åtta bestickkorgar i metall, åtta plastburkar med lock, åtta salt- och sockerströare. Ikea är en bra affär med bra pris.

Starta med att ta fram de två teasilarna. Lägg t ex ananas i den ena silen.

Var noga med att inte röra ananasen med händerna. Märk upp silen som du tänker ha doftämnen i. Var noga med att inte låta silarna komma i kontakt med varandra.

Håll silarna ganska nära hunden. Så fort hunden visar intresse för rätt sil, klicka och ge godis. Gör övningen tio gånger. Sedan vila.

Nästa steg - Du håller silarna längre bort från hunden, klicka och beröm när hunden visar intresse för rätt sil. Byt plats för silarna, byt hand och ändra avstånd. När du upplever att hunden kan detta bra så är det dax att gå vidare.

Nu skall hunden sniffa på rätt sil, den med ananasen och sedan sitta innan den får klick och belöning. Säg ”sitt” när den börjar sniffa. Ge klick och belöning efter sniffning och att hunden sätter sig efter det.

Träna tio gånger och sen vila.

Nästa steg är att ta fram två lådor. Lägg äpple i en och ananas i en. Ta på koppel. Hunden ska nu föras fram till burkarna. Visa på burkarna. När hunden sniffar på rätt burk (den med ananasen) och sen sätter sig så klicka och beröm.

Öka antal burkar, två till fyra och sen sex och osv.

När hunden sätter sig vid rätt burkar är det dags att ta nästa steg. Då tar du antingen och gör hål i locket alternativt använder socker och saltströare.

Börja med två stycken burkar med lock och gå framåt.

Sista steget är att ta bestickslådorna och sätta över.

Och självklart skall du träna med de tre dofterna eucalyptus, lagerblad och lavendel om du tänker vara med i tävlingar i nosework.

 

     
     

 

UA-32561866-1