Låt hunden göra det den är bäst på

Mocca_nosar_700_IMG_2664.jpg

 

Nosework handlar om att lära hunden urskilja tre specifika dofter i olika moment och olika miljöer: eucalytptus, lagerblad och lavendel. Inomhus och utomhus samt i fordon och olika behållare.

Hunden behöver inte vara lydig, sporten bygger på hundens självständighet i nosarbete och samarbete med sin förare.

Det är viktigt att inte smitta ner doften med sin egen doft.

Varje belöning är en investering i nästa sök. Använd något godis hunden uppskattar.

När hunden hittar doften, belöna snabbt vid doftkällan.

Godis som t ex ost på tub är bra godis. Det är viktigt att man inte smular på golvet.

Om hunden är van vid klicker så använd den. Klickern är ett snabbare sätt att berätta för hunden att den hittat rätt. Klicka när hundens nos är vid doften. Sen ge godis.

I början innan hunden kan man belöna så fort hundens nos närmar sig doften. Efter en tid kan du avvakta lite med godis, på så sätt lär den sig att markera bättre.

I början så var väldigt generös med godis.

Vad behöver man: Tops, handskar, dofter, sugrör, möbeltassar som tar emot doften, the-silar, små krukor, pincett. Små behållare gärna med magnet.

Lär in doften

Visa doften i smellerburken. Belöna vid intresse. Lägg små keramikkrukor på rad. Två ska vara doft i. Lägg cirka 6 stycken.

Byt plats på krukorna. Belöna så fort nosen är ovanför krukan. Belöna mikrointresse från början. Invänta större reaktion.

Moment. Klass 1.

Starta med Eucalyptus. Hunden söker av behållare. Vid doftprov ligger det en doft i en av kartongerna som är utlagda.

Kan oxå vara olika lådor, väskor mm som ligger huller om buller på golvet. En med doft i.

Avancerat behållarsök

Då kan man lägga doften i t ex målarburkar, väskor, ryggsäckar. En gång doftlåda är alltid doftlåda. Kan inte sen användas som tomt sök.

Inomhussök

Hunden ska söka av ett rum eller ett utrymme inomhus. I koppel. Försök att lära dig hur hunden söker och lär dig läsa hunden.

Utomhussök

Begränsat område.T ex park, cykelställ , dörrar,  ja bara fantasin kan sätta gränser. Sök från flera håll om hunden har svårt att hitta doften. Starta i motvind.

Fordonssök

Ska sitta på en bil, traktor eller annat fordon.Hunden får inte ställa tassarna på lacken. Man kan sätta doften på reg.skylt, dragkrok, hjulhus m.m.

Inför nosning

Bestäm ett namn. Vi använder ordet "nosa".

 

Inför tävling

Hunden måste klara av ett godkänt doftprov. Man har tre minuter på sig i klass 1. När man tror att hunden hittat doften i rätt låda så stannar man. Sträcker upp en arm och ropar "markerat". Om det är rätt låda får hunden ett godkänt doftprov och man kan börja tävla.

För att få tävla måste man vara medlem i Snwk.

Höga gömmor

Man kan enkelt sätta en möbeltass lite högre. Ofta är det svårt för nybörjarhunden att hitta dem. Ibland kan kan lyfta upp dem så de kan markera. Man kan oxå lägga en doft på en stol t ex så hunden kan hoppa upp.

Okända gömmor

För att lära sig läsa av sin hund är det bästa om någon annan kan lägga ut dofterna. Hörnor på ett rum och trösklar är bra ställen inomhus. Då lär man oxå hunden att gå igenom hela rummet. Man kan oxå lägga en doftkälla inne i en låda så hunden kan markera på utsidan.

Om en gömma är markerad så är den färdig och hunden ska inte gå tillbaka till den.

Markering

Ibland brukar hunden börja slarva med sin markering och vill fort framåt.

Nosfrys

Ska trycka nosen mot doftkällan.

Tom hand låt hunden trycka nosen mot handflatan. Belöna.

Gå sen över till post-it lapp. Sedan kan du ta en dosa med doft och låta den trycka. Säg "visa".

Markering

Beröm hunden när den hittat doften.Säg "visa".

Vänta några sekunder innan belöning. Om hunden markerar tydligt ge godis.

Om ej markerar gå tillbaka till krukorna. 

 

Mocca_nosar_72_IMG_6287.jpg


Mocca gick kurs i luktdiskriminering


Mocca_nosar_345_IMG_2655.jpg

Bonnie_nosar_345_IMG_0609.jpg

Bonnie_nosar_345_IMG_0541.jpg

 

I vintras gick jag och Mocca en kurs i luktdiskriminering som vi nu på allvar har fortsatt träna på och har stor nytta av när vi nu gått vidare med nosework.

Tänkte här berätta hur man går tillväga för den som vill prova. Jättekul för både människa och hund. Framförallt är det mycket bra mental träning för hunden.

Köp två teasilar med handtag, åtta bestickkorgar i metall, åtta plastburkar med lock, åtta salt- och sockerströare. Ikea är en bra affär med bra pris.

Starta med att ta fram de två teasilarna. Lägg t ex ananas i den ena silen.

Var noga med att inte röra ananasen med händerna. Märk upp silen som du tänker ha doftämnen i. Var noga med att inte låta silarna komma i kontakt med varandra.

Håll silarna ganska nära hunden. Så fort hunden visar intresse för rätt sil, klicka och ge godis. Gör övningen tio gånger. Sedan vila.

Nästa steg - Du håller silarna längre bort från hunden, klicka och beröm när hunden visar intresse för rätt sil. Byt plats för silarna, byt hand och ändra avstånd. När du upplever att hunden kan detta bra så är det dax att gå vidare.

Nu skall hunden sniffa på rätt sil, den med ananasen och sedan sitta innan den får klick och belöning. Säg ”sitt” när den börjar sniffa. Ge klick och belöning efter sniffning och att hunden sätter sig efter det.

Träna tio gånger och sen vila.

Nästa steg är att ta fram två lådor. Lägg äpple i en och ananas i en. Ta på koppel. Hunden ska nu föras fram till burkarna. Visa på burkarna. När hunden sniffar på rätt burk (den med ananasen) och sen sätter sig så klicka och beröm.

Öka antal burkar, två till fyra och sen sex och osv.

När hunden sätter sig vid rätt burkar är det dags att ta nästa steg. Då tar du antingen och gör hål i locket alternativt använder socker och saltströare.

Börja med två stycken burkar med lock och gå framåt.

Sista steget är att ta bestickslådorna och sätta över.

Och självklart skall du träna med de tre dofterna eucalyptus, lagerblad och lavendel om du tänker vara med i tävlingar i nosework.

 

     
     

 

UA-32561866-1